" Matru devo bhava "
" Vereer je Moeder als God "

Het begin

Moeder is geboren te Aartrijke, op 10 mei 1928.

Zij was de dochter van wijlen Alidor Coppenolle (10/12/1888 - 21/02/1966)
en wijlen Marie Lingier (03/09/1901 - 11/06/1976) .

Haar ouders waren ook noeste werkers. Haar moeder runde een klein boerderijtje (enkele koeien), terwijl haar vader dagelijks de trein van 6u30 nam in Torhout, richting Kortrijk. Hij reed van en naar het station met de fiets, een rit van 15 minuten elk.

Haar vader werkte in Kortrijk in de "pannenfabriek". 's Avonds kwam hij met de trein van 19 uur in Torhout aan, waarna hij rond 19u15 thuis was. Eenmaal gegeten, hielp hij mee met haar moeder om verder de boerderij te runnen.

Moeder is tot haar 14 jaar naar school geweest en is toen thuisgebleven om bij haar moeder te helpen, iets wat in die tijd (jaren '40) normaal was. Het was toen ook de tijd van de tweede wereldoorlog.

Moeder heeft dikwijls verhalen verteld over hoe bang ze wel was toen de Duitse vliegtuigen begonnen te "piqueren" om het station van Wijnendale aan te vallen. Wetende dat het station zich in vogelvlucht slechts enkele kilometer van hun woonst bevond, was die schrik niet ongegrond.

Ze heeft op die manier éénmaal de schrik van haar leven opgedaan, toen ze met de kroost moest vluchten naar de kelder, terwijl Mémé en Pépé naar de mis waren. Sedertdien zijn zij (Mémé en Pépé) nooit meer samen naar de mis geweest, zolang de oorlog duurde.

Vader heeft me onlangs verteld dat Moeder zelfs nog gediend heeft bij één van haar tantes, tante Maria. Zij was de zus van Moeder's vader Alidor.
Lang heeft het echter niet geduurd (om precies te zijn: 1 week). Reden? Het krioelde er van de ratten, Moeder's "beste vrienden", als je snapt wat ik bedoel...

Zij heeft veel van haar broers en zussen helpen grootbrengen, samen met haar moeder, tot ze uiteindelijk het ouderlijke dak verliet om zelf een warm nestje te bouwen aan de brug in Wijnendale...